Några vanliga myter om terapi
Det finns många myter och föreställningar om terapi. Här är några av de vanligaste:
Människor som går i terapi är mentalt klena eller sjuka
Tvärtom så är det oftast motsatt typ av person som väljer terapi. Den typen av person som är redo att möta sina problem och är modig nog att ta steget till att genomföra en förändring i sitt liv för en bättre framtid. Anledningen till att man söker terapi är lika många som det finns människor: sorg, förhållanden, stress, trauma, ekonomi, vänner, droger, ångest, vikt...
Jag måste ligga på en soffa
Du har tittat på för många amerikanska psykologiserier :) Ofta så sitter terapeuten och klienten i varsin fåtölj, men terapi utförs numera också även via videolänk, telefonsamtal och skriftligen.
Terapeuten vet vad jag tänker och kan läsa av mig
Terapeuter är inte tankeläsare och även om vi är utbildade i att tyda icke-verbal kommunikation så finns det gränser för hur mycket kroppsspråket kan avslöja. Terapeuten bara arbeta med det som du faktiskt berättar.
Terapeuten kommer att skylla alla problem på min barndom
I vissa fall så kan det vara relevant att titta på barndomen om det är där problemet ligger, men terapi handlar snarare om att titta på dina tankar, känslor och beteenden här och nu i vardagen.
Terapi pågår i åratal
En terapisession kan vara så kort som ett samtal. Det beror helt på individens behov och problem.
Terapi är inte lika effektivt som medicinering
Både terapi och medicinering har sina för- och nackdelar beroende på individens specifika situation. Studier har visat att för vissa problem som depression och ångest så är kognitiv beteendeterapi lika (och i vissa fall mera) effektiv än traditionella antidepressiva läkemedel. I andra fall är en kombination av terapi och medicinering den bästa lösningen.
Terapi kommer att lösa alla mina problem
Att gå i terapi är inte att vifta med en magisk trollstav och *poff * så försvinner alla problem över en natt. Terapeuten kan bara vägleda och stödja dig för att få insikt och förståelse för dig själv och din situation. Du måste själv vara villig att ägna tid, omsorg och självreflektion för att bättre förstå livet du lever och utveckla färdigheter som du kan använda i framtiden när du stöter på svårigheter.
Kände du igen några av ovanstående myter? Eller vad det kanske något som förvånade dig?